Film: 'Above us all'

In de film Above us all zoekt het meisje Bindi naar houvast om de dood van haar moeder te verwerken. Die moeder is van aboriginal afkomst; haar vader is een Vlaming die als sterrenkundige onderzoek doet in de Australische staat New South Wales.

Eugenie Jansen: 'Na het overlijden van zijn vrouw besluit hij om naar zijn familie in België terug te keren. Hij neemt zijn dochtertje mee. Ze komen in Ieper terecht. Het meisje raakt er bevriend met het jongetje Leonard en zijn oma Louise. Ze beleven er enkele avonturen. Wanneer Louise overlijdt, zingt Bindi haar tijdens de begrafenis richting hemel: naar een plek tussen de sterren, waar volgens de aboriginal overlevering ook haar moeder is.'

Er werd voor Ieper gekozen omdat de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog hier nog manifest aanwezig is. 'Eén van de onderliggende vragen in de film is hoe de rituelen van het grote herdenken kunnen helpen bij de persoonlijke rouwverwerking', verduideliijkt Eugenie.

Academies helpen mee:
Het meisje wordt gespeeld door een Australisch elfjarig meisje met een aboriginal achtergrond. De vader wordt prof. dr. Maarten Baes van het Sterrenkundig Observatorium van de Vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent.

De voorbije maanden werd de Ieperse Stedelijke Academie voor Muziek en Woord ingeschakeld om de andere rollen in te vullen. Ook de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst wordt bij het project betrokken. In de film gaan de kinderen samen met de oma op reis met een vlot, dat geïnspireerd is op het vlot Miss Rockaway Armada, waarmee een groep kunstenaars in de Verenigde Staten over de Mississippi gevaren heeft. De Ieperse kunstenaar Gilbert Degryse neemt de artistieke leiding om dat vlot uit te werken. Dat doet hij samen met de academie. Voor het vlot wordt een beroep gedaan op de Ieperse Nocturnes, die het onderstel van hun boot ter beschikking stellen.

 

Regisseur Eugenie Jansen: 'Het is geweldig om hier op zo'n manier te werken. We ontmoeten elke dag bijzondere mensen die bereid zijn een deel van hun kennis en ervaring met ons te delen.'

Opnames op de Pondfarm:
In Australie werd in de maand juli gefilmd, in Ieper kwamen ze filmen in augustus en september 2011. De film werd opgenomen in 3d, dit wil zeggen dat ze met 2 cameras te samen filmen.
Deze opnames vonden ook plaats op de pondfarm (23/08/11), meer dan 20 personen uit Nederland hadden de boerderij op stelten gezet voor deze langspeelfilm. Zo hadden ze hun eigen oude e 28jarige Engelse dubbeldek bus mee die zorgde voor de catering. M'n kwam hier onze traktor filmen op het land, de jonge acteurs mochten met de metaaldetector van de Pondfarm komen zoeken achter wat vondsten, de bunker kreeg ook een plaatsje in de film. Alsook wij kregen een kleine figuranten rol. Een hele ervaring rijker in de wereld van de Nederlands-Vlaamse filmindustrie.

Foto's Eugenie Janssens: