Flanders Five (Big Red One)/ Normandie 1-8juni 2014

De week van 1 tot 8 juni 2014 was heel speciaal voor Normandie, in deze week werd de 70ste verjaardag van de landing van Normandie gevierd(D-Day) waar heel wat mensen over de hele wereld aan deelnamen in uniform en met voertuig. Velen kwamen met hun Willy’s Jeep, Gmc Truck en orignele Brommers van toen naar de kust van Normandie om al de gesneuvelden te herdenken van de landing op 6juni 1944. Heel wat veteranen kwamen toen die week langs om hun kameraden ook te herdenken bij de grote plechtigheden die er toen plaatsvonden. Al de veteranen die nu meer dan 90jaar oud zijn(tijdens de landing +- 20j) wilden deze viering zeker niet missen met het idee dat ze er binnen 5jaar er niet meer kunnen bij zijn.

Hier in vlaanderen werd snel een groep van 5 gevormd, vandaar onze naam ‘Flanders Five’ om de herdenking van 70j D-Day in Normandie te kunnen meemaken. We zullen proberen om met onze groep om de 5jaar naar Normandie te gaan alsook Bastogne hier in Belgie.

Maar wie zijn wij? Peter Vansteenkiste die zelf 4jaar Para is geweest en een beruchte verzamelaar is van Millitaire voertuigen, Francis Demuynck die de bekende Passendale Pub runt, Bert Degrauwe is Gids Wo1 hier in de westhoek, André Joye heeft een eigen zaak in de Transport wereld en Stijn is bewoner van de Pondfarm en heeft er een eigen Wo1 Museum in St-Juliaan.

Samen vormden wij het perfecte ‘Flanders Five’ om er een week op uit te trekken. We hebben een verzamelaar van wo2 millitaire voertuigen, leger materiaal, etc... en iemand voor het transport. Door Francis hadden we genoeg voorraad van het Passchendaele Bier. En Bert en Stijn waren al gebeten door de Wo1 bacterie waardoor we samen het perfecte Five team vormden.

Samen trokken we erop uit als de Big Red One, een Amerikaans regiment die toen heel wat manschappen verloor tijdens de landing. Wij waren daar aanwezig in uniform, met stormgordel, helm, beenbeschermers,... , zo origineel mogelijk dus en met een Gmc truck & een Willys Jeep. We overnachtten er in een legertent in Arromanches(met de Willys in de tent), we hadden ons eigen eten mee zoals Cornbeaf, bier, spaghetti, bier, eieren, bier, spek, bier, etc,... . ;-)

& zo trokken we er iedere ochtend op uit met de hoop veteranen tegen te komen om zo hun verhalen te kunnen horen en met de hoop onze helm te kunnen laten signeren als aandenken aan deze vreselijk slag.

 

 

Hierbij een kort verslag van dag tot dag tijdens onze trip, bijhorende foto’s kunt u vinden in het menu van deze pagina.
<-klik op deze foto's->

 

Binnenkort online.